دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

اپراتورهاي جديد مي‌آيند

اپراتورها

جمعه ۲۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۹:۰۰


ارائه برنامه‌هاي وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات به مجلس و اظهارات نمايندگان در موافقت و مخالفت با وي، همچنين ارائه ويديوي ارزان‌تر به مشترکان مخابرات و نهايي شدن موافقت‌نامه با شرکت « ام‌تي‌ان» آفريقاي جنوبي برخي از مهم‌ترين اخبار حوزه آي‌سي‌تي در هفته گذشته بود.

وايمکس نيوز- با پيشنهاد محمدجواد آذري جهرمي به عنوان وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت دوازدهم در جلسه هفته‌ي گذشته‌ي مجلس، مهم‌ترين اخبار حول محور برنامه‌هاي او و همچنين حضور در مجلس براي دفاع از اين برنامه‌ها و مخالفت و موافقت نمايندگان گذشت.

تعهد دولت براي ايجاد 100 هزار شغل حوزه ICT در برنامه ششم

وزير پيشنهادي ارتباطات در نشست هيات نمايندگان اتاق تهران به تشريح  برنامه‌هاي خود در جمع فعالان اقتصادي پرداخت و گفت: طبق آمار ميزان درصد اشتغال در حوزه ICT به کل اشتغال در کشورهاي در حال توسعه 1.87 درصد است. اين شاخص در کشور ما تا سال 1394 به ميزان 0.2 درصد بوده است و مجموع شغل‌هاي ايجاد شده در حوزه فناوري اطلاعات 50 هزار شغل بوده است که تنها در سال 1395 بر اثر توسعه در بخش ICT بيش از 100 هزار شغل در اين بخش ايجاد شده است.

آذري جهرمي گفت: يکي از مشکلات ما اين است که بازار مناسب نداريم؛ در برخي مناطق شهري ‌و در بسياري از مناطق روستايي دسترسي‌ها مطلوب نيست که تعهد داده شده اين متوسط سرعت سرويس‌هاي خانگي را به 20 مگابايت برسانيم.

وي درباره قانون کپي‌رايت اضافه کرد: قانون کپي رايت براي سال 1348 است که در تجارت الکترونيکي تطبيق داده شده است اما وقتي به محاکم قضايي مراجعه مي شود، متوجه مي‌شويم اين قانون کفايت لازم را ندارد. اگر قرار است اقتصاد ديجيتال در کشور شکل بگيرد بايد مشکل حريم خصوصي حل شود.

اما در نهايت نوبت به ارائه و بررسي برنامه‌هاي وزير پيشنهادي در مجلس شوراي اسلامي رسيد و بدين ترتيب اظهاراتي در موافقت و مخالفت با محمدجواد آذري جهرمي مطرح شد.

انتقاد از وزير پيشنهادي؛ عدم اشراف به وزارتخانه

سيده حميده زرآبادي -نماينده مردم قزوين- در مخالفت با وزير پيشنهادي ارتباطات در مجلس اظهار کرد: از نگاه جوان‌گرايانه آقاي روحاني تشکر مي‌کنم اما اگر جوانگرايي با تخصص همراه نباشد فرصت‌سوزي است.

وي با اشاره به گزارش معاونت نظارت بر مجلس گفت:‌ در ميزان انطباق برنامه‌هاي پيشنهادي با اسناد بالادستي بر اساس گزارشي که ارائه شده آقاي جهرمي براي 41 درصد وظايف قانوني وزارتخانه برنامه‌اي را ارائه نکرده است که نشان از عدم اشراف ايشان به وزارتخانه دارد. همچنين کاهش يک طرفه اينترنت به ميزان 45 درصد در سال 95 و 25 درصد در سال 96 را  شاهد بوديم که اين کاهش تعرفه مستقيما به صورت غيرقابل بازگشت به جامعه و يا صندوق درآمدهاي عمومي دولت و به نفع اپراتورها است متخصصان اقتصادي پاسخ دهند که حاشيه سود پهناي باند اينترنت چقدر بوده که با کاهش يک طرفه 57/5 درصد افزايش سوددهي داشته است.

محمد علي پورمختار -نماينده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شوراي اسلامي- نيز به عنوان مخالف وزير پيشنهادي ارتباطات گفت: يکي از ويژگي‌هاي آقاي جهرمي پنهانکاري و عدم شفافيت ايشان است. همه وزراي پيشنهادي برنامه خود را به صورت مکتوب به مجلس ارائه کردند. در برنامه ايشان تحصيلاتشان بر خلاف همه وزراي پيشنهادي ديگر اعلام نشده و تنها نوشته شده «دانش آموخته مهندسي برق دانشگاه صنعتي آب و برق» و مشخص نيست تحصيلات ايشان در چه مقطعي است.

وي با بيان اينکه وزارت ارتباطات در طول برنامه ششم بايد 20 درصد رشد داشته باشد گفت: به نظر من فردي با اين سابقه اندک توان وزارت و مديريت در وزارت ارتباطات را ندارد به ويژه اينکه در دوران مسئوليت ايشان اشکالاتي وجود داشته از جمله اپراتورهاي متعددي در کشور هست که به شدت به مردم اجحاف مي‌کنند و ايشان توان اين را نداشته که بر اينها نظارت کند و حقوق مردم را حفظ کند حالا در سمت وزارت چه خواهد کرد؟

اين نماينده مجلس ادامه داد: يکي از وظايف وزير ارتباطات وظيفه صيانتي اجتماعي و فرهنگي است. امروز تلگرام در فضاي مجازي قتل عام به راه انداخته و اخلاق و خانواده را نابود کرده است. مخالفت ما با فسادي است که در تلگرام با حمايت آقاي جهرمي انجام مي‌شود و شاهد حمله، توهين و اهانت به ارکان نظام و ايجاد بي اعتمادي نسبت به مسئولين هستيم. ضمن اينکه بالاي 90 تا 95 درصد مسائل تلگرام ضد اخلاقي است.

وزير جوان پيشنهادي بي‌تجربه نيست

اما حسين افضلي -نماينده اقليد -با اشاره به سوابق و عملکرد وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات، گفت: رييس‌جمهور با معرفي آقاي آذري جهرمي مطالبه همه مردم در استفاده از جوانان را پاسخ داده است. فردي کاملا علمي و جوان که مي‌تواند در اين وزارتخانه به بهترين نحو برنامه‌هاي دولت را پيش ببرد. برخي مي‌گويند که آذري جهرمي فردي جوان و کم‌تجربه است که نمي‌تواند يک وزارتخانه را مديريت کند. بايد در پاسخ به آنها گفت مطمئنا نمي‌توان جواني را پيدا کرد که سابقه چهار دوره وزارت داشته باشد. بايد به جاي اين صحبت‌ها به عملکرد گذشته آقاي جهرمي نگاه کرد. او از کارشناس کارش را شروع کرد و بعد تبديل به مديرکل شد و در دولت يازدهم معاون وزير بود. اکنون نيز کانديداي وزارت ارتباطات است که با چنين سابقه‌اي نمي‌توان او را کم تجربه خواند.

همچنين رمضانعلي سبحاني‌فر -عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس- با بيان اينکه طول فيبر نوري از 51 به 61 هزار کيلومتر افزايش يافته است، گفت: روزگاري صحبت از قطعي اينترنت بود اما اکنون شاهد افزايش سرعت اينترنت هستيم به طوري که پنهاي باند به 70 هزار گيگابايت رسيده است و پهناي باند رايگان به توليدکنندگان محتواي ايراني اسلامي داده مي‌شود. گوشي‌هاي همراه از اينترنت 3G و 4G تبديل شده است و تمام سرورهاي ايران در خارج از کشور به داخل انتقال يافته و امروز سروري خارج از کشور نداريم.

سبحاني‌فر با بيان اينکه با بستن فضاي مجازي نمي‌توان مشکلات را رفع کرد، گفت: آقاي جهرمي کسي است که اشراف به حوزه کاري‌اش دارد و عملکرد او باعث جمع شدن فساد سيستماتيک شده است. عملکرد آقاي جهرمي در زمان معاونت وزير اطلاعات در دولت يازدهم باعث شد که قرارداد 250 ميليون دلاري خريد تجهيزات شبکه ملي اطلاعات به 120 ميليون دلار کاهش يابد اتفاقي که در نهايت به نفع مردم تمام مي‌شود و اکنون نيز پرونده آن در دادگاه است.

محمدرضا رضايي کوچي -رييس کميسيون عمران مجلس- نيز در موافقت با وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات کاهش نرخ سرويس‌هاي ارتباطي به ويژه کاهش قيمت اينترنت خانگي توسط آذري جهرمي را در خور تحسين دانست. ايشان موفق به کاهش 15 درصدي هزينه‌هاي غير ضرور و افزايش 20 درصدي درآمد شرکت ارتباطات زيرساخت شد، اگر درآمد 600 ميليارد توماني اين شرکت را هم به اين درصد بيفزاييم درآمد شرکت ارتباطات زيرساخت 50 درصد افزايش يافته است.

وي اظهار کرد: آذري جهرمي هزينه‌هاي فراواني براي دسترسي مردم به گردش آزاد اطلاعات و فضاي مجازي داده است. کسي که سکاندار وزارت ارتباطات  مي‌شود، اهميت دارد که تسلط کاملي بر ظرفيت‌هاي اين وزارتخانه داشته باشد.  فهم بالاي ايشان در حوزه کسب و کار در فناوري اطلاعات و ارائه تحليل‌هاي درست و دقيق از بازار اين صنعت در کسب موفقيت‌هاي ايشان تاثير بسزايي داشته است. استفاده از مديران اين حوزه، قدرت بيشتري به ايشان داده است. ايشان از نظر علمي جزو نخبگان کشوري است. ايشان در شبکه جهاني اينترنتي، ارتباطات بين‌الملل و صوت و ديتا مهارت دارد. کسب رتبه برتر در کنفراس برق از امتيازات اين جوان است. ارتباط فعال با استارت آپ‌ها در کنار بهره مندي از انرژي جواني نقش موثري در پيشبرد برنامه‌هاي وزارتخانه خواهد داشت.

رضايي با اشاره به عملکرد وزير پيشنهادي، گفت: حضور ايشان در شرکت ارتباطات زيرساخت موجب ايجاد تحولات بزرگ در زيرساخت ارتباطات کشور، 10 برابر شدن ظرفيت‌هاي مخابراتي، ارتقاء ظرفيت اينترنت کشور، افزايش کيفيت سرويس‌هاي شبکه ملي اطلاعات شده است. رشد فزاينده‌اي در اين عرصه و ايجاد شور و شوق در فضاي کسب و تقويت شرکت‌هاي دانش‌بنيان با حضور ايشان تحقق يافته است. اجراي پروژه ملي با حضور ايشان در اين شرکت سرعت بيشتري پيدا کرده است.

رييس کميسيون عمران مجلس تصريح کرد: عملکرد ايشان در حذف رفتارهاي سيستماتيک ايجاد فساد و مبارزه با قاچاقچيان ترافيک بين‌المللي بهبود فرايندهاي مالي چشم گير است. ايشان بر مواد مربوط به وزارتخانه در برنامه ششم توسعه تسلط کاملي دارد. اقدام شجاعانه رييس‌جمهور در معرفي اين مدير جوان جاي تقدير فراوان دارد.

مردم به خوبي مي‌دانند کيفيت شبکه ارتباطات به چه پيشرفتي رسيده است

پس از آن، وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات در دفاع از برنامه‌هاي خود در جلسه راي اعتماد به کابينه دولت دوازدهم اظهار کرد: امروز در شرايطي هستيم و به شکلي در عرصه ارتباطات به پيشرفت رسيديم که اگر لحظه‌اي شبکه مختل شود به جاي اينکه چهار سال گذشته را به ياد بياوريم تصور مي‌کنيم که هزاران سال عقب مانده‌ايم و مردم به خوبي مي‌دانند کيفيت شبکه ارتباطات در دو سال پيش به چه شکل بوده و امروز به چه پيشرفتي رسيده‌ايم.

وي افزود: موفقيت‌ها در سال‌هاي اخير کاري تيمي بوده که همه بخش‌هاي وزارت ارتباطات در آن شريک هستند و همه درگير بودند که پروژه 12 سال زمين مانده شبکه ملي اطلاعات را اجرا کردند و اين ظلم است که بگوييم شبکه ملي اطلاعات اجرا نشده است؛ البته ما قبول داريم که در بعد محتوا و خدمات کمبود داريم.

آذري جهرمي تصريح کرد: در بعد اقتصادي حجم مبادلات مالي بازار آي‌سي‌تي کشور از 21 هزار ميليارد تومان به 36 هزار ميليارد تومان رسيد و 15 هزار ميليارد تومان در اين چهار سال رشد داشت. به لحاظ شاخص‌هاي پهناي باند به ازاي هر شهروند از يک کيلوبيت در ثانيه به 35 کيلوبيت در ثانيه رسيديم و آنهايي که مي‌فرمايند ما نسبت به توليد محتواي بومي بي‌تفاوتيم بدانند امروز 40 درصد ظرفيت پهناي باند به توليد محتواي داخلي اختصاص دارد.

وي در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود درخصوص برنامه‌هاي آتي خود در وزارت ارتباطات گفت: در کشورهاي توسعه يافته براساس آمار 1.87 درصد اشتغال از فناوري اطلاعات است و در کشور ما اين ميزان 0.2 درصد بوده است. در سال 91 مجموعه اشتغال در عرصه فناوري اطلاعات 45 هزار شغل بوده و در سال 94، 50 هزار، در سال 95 اين آمار 100 هزار شغل شده و اثرات آن در زندگي مردم مي‌توان ديد. يادمان نرفته که مکانيزم‌هايمان چه بود و چه صف‌هاي طويلي براي کنکور و نظام بانکي وجود داشت و اينکه شبکه ملي اطلاعات و اقدامات صورت گرفته در آن را به پيام‌رسان خلاصه کنيم انصاف نيست.

وزير پيشنهادي ارتباطات تصريح کرد: البته ما بايد موضوع پيام‌رسان را حل کنيم و اين براي ما خوب نيست که يک پيام‌رسان به نماد همه موضوعات ما تبديل شده باشد و مدير يک پيام‌رسان براي ما تعيين‌تکليف کند و ما ان شاءالله با کمک مجلس و براساس برنامه ششم و رهنمودهاي رهبري مي‌خواهيم مشکلات پيش‌روي جوانان را مرتفع کنيم و تمام برنامه‌هاي آن تنظيم شده است و اين ظرفيت را داريم که با استفاده از توان جوانان‌مان در عرصه اشتغال ناشي از فناوري اطلاعات رشد ايجاد کنيم و بسياري از جوانان ما امروز در شرکت‌هاي معتبر خارجي فعال هستند و اگر شرايط براي حضور آنها در کشور فراهم شود شاهد مهاجرت معکوس در عرصه فناوري و اطلاعات خواهيم بود.

وي با بيان اينکه ما امروز حدود 40 هزار روستا را در سطح کشور دارا هستيم، اظهار کرد: از اين ميزان 27 هزار روستا داراي شبکه اينترنت شده‌اند اما مي‌دانيم که اين امکانات در حال حاضر قابل استفاده نيست؛ چراکه هزينه استفاده از اين امکانات براي روستاييان بالاست اما ما تعهد کرده‌ايم که نه‌تنها مشکل هزينه‌اي فراوان اينترنت را در روستاها حل کنيم بلکه مشکل تلفن را در اين حوزه کاهش دهيم و با استفاده از منابع يونسکو در دولت دوازدهم بيش از 90 درصد روستاها را تحت پوشش اينترنت قرار دهيم.

در کنار اخبار و حاشيه‌هاي وزير پيشنهادي ارتباطات و فناوري اطلاعات، اتفاقات ديگري نيز در حوزه رخ داده و اخباري در جريان بود.

ارائه ويديوي ارزان‌تر به مشترکان مخابرات

سميع‌الله صادقي -معاون تجاري مخابرات ايران- با تاکيد بر لزوم توليد محتواي داخلي در راستاي شبکه ملي اطلاعات گفت: مخابرات علاوه بر کاهش 50 درصدي تعرفه داخل نسبت به بين‌الملل، يک پله فراتر رفته‌ و ويدئويي که در شبکه مخابرات ايران است را براي مشترکان خود ارزان‌تر از ساير مشترکان عرضه مي‌کند تا کمکي به حوزه توليد محتوا باشد.

وي با اشاره به لزوم افزايش کيفيت زيرساخت‌ها در راستاي عرضه فيبر نوري، ادامه داد: پس از محتوا، دسترسي و ارائه فيبر نوري از مراکز مخابراتي تا منازل مشتريان است. سيم مسي محدوديت‌هايي دارد و تبديل آن به فيبر مزيت‌هايي دارد. در حال حاضر مشترکان مخابرات نسبت به سال گذشته رضايت بيشتري از اينترنت فيبر نوري نسبت به ADSL دارند. وزارتخانه به دنبال اين موضوع است که از حجم‌فروشي به سمت فروش سرعت برويم و اين کار با ADSL عملي نيست، اما با فيبر نوري بازه‌ي سرعت محدوديت ندارد. کابل مسي در فاصله‌هاي طولاني براي ارائه سرعت بيشتر از دو مگابيت مشکل مواجه مي‌شود اما در فيبر محدوديت سرعت به اين شکل نداريم.

رکورد مطالب کانال‌هاي فارسي‌زبان تلگرام شکست

مسعود اسدپور - سرپرست پژوهشگاه فضاي مجازي کشور- از شکستن رکورد انتشار يک ميليارد مطلب در کانال هاي عمومي فارسي زبان تلگرام خبر داد و گفت: براساس آمارهاي مرکز ملي فضاي مجازي تعداد کانال هاي عمومي فارسي زبان تلگرام امروز از مرز 555 هزار کانال گذشته و مطالب منتشرشده در اين کانال‌ها نيز رکورد انتشار يک ميليارد مطلب را شکسته و به عدد 1/1 ميليارد نزديک شده است.

وي گفت: با توجه به اينکه کل صفحات سايت هاي فارسي زبان در اينترنت حدود 1/2 ميليارد تخمين زده مي‌شود، مي‌توان گفت از نظر شاخص تعداد مطالب منتشرشده، پيام‌رسان تلگرام به تنهايي و صرفا در در کانال‌هاي عمومي آن از سال 1394 که امکان ايجاد کانال در تلگرام فراهم شده، قابليت رقابت با تمام محتواي توليدشده در تمام سايت‌هاي فارسي زبان در طول ساليان اخير را پيدا کرده است.

اسدپور با اشاره به اين که اين پيام‌رسان بر اساس ميزان انتشار روزانه 2 تا 3 ميليون مطلب، تا آخر مهر ماه امسال از سايت‌ها نيز پيشي خواهد گرفت، تاکيد کرد: در صورتي که حجم مطالب توليدشده در شبکه‌هاي اجتماعي و پيام‌رسان هاي ديگر نيز به آمار تلگرام اضافه شود مي‌توان گفت حجم توليد مطالب در طول يک سال اين شبکه‌ها با کل مطالب توليدشده از ابتداي ايجاد وب فارسي تاکنون فراتر خواهد رفت.

ابوالحسن فيروزآبادي -دبير شوراي عالي فضاي مجازي- هم با بيان اينکه ما شرط گذاشتيم هر شرکت پيام‌رساني که مي‌خواهد در ايران فعاليت کند، بايد نماينده رسمي مستقر داشته باشد، گفت: اپراتورهاي ما در حدود 5000 ميليارد تومان در سال به دولت ماليات مي‌دهند، اما تلگرام هنوز خود را در ايران ثبت نکرده است و نماينده رسمي در ايران ندارد. بنابراين با توجيه مسائل اقتصادي نمي‌توان امکان ارائه خدماتي را به آن داد که اپراتورها در داخل با پرداخت ماليات ارائه مي‌کنند.

وي درباره علت مسدود شدن تماس صوتي تلگرام اظهار کرد: فيلتر تماس صوتي تلگرام بيشتر به دليل ملاحظات اپراتورها بود، زيرا کسب و کار اپراتورها را دچار مشکل مي‌کرد. در حال حاضر هم بحث اپراتورها مطرح است و تماس صوتي تلگرام براي موبايل مسدود است، در حالي که اين قابليت براي ارتباطات پهن باند ثابت باز است.

او در پاسخ به اينکه با وجود قابليت تماس صوتي و حتي تصويري براي ساير پيام‌رسان‌ها، چرا مسدوديت تنها براي تلگرام اعمال شده است، گفت: تلگرام ويژگي فراگيري بيشتري را نسبت به ‌آنها دارد و تقريبا همه شهروندان کشور را تحت پوشش قرار داده و جمعيت فعال در فضاي مجازي همه عضو تلگرام هستند، بنابراين وقتي قابليتي در آن برقرار باشد که در اقتصاد ملي با حجم بالا، تاثير زيادي دارد، نمي‌توان نسبت به آن بي‌تفاوت بود.

نهايي شدن موافقت‌نامه با شرکت «ام‌تي‌ان» آفريقاي جنوبي

محمود واعظي -وزير ارتباطات- از تداوم مذاکره با شرکت ام‌تي‌ان (MTN) آفريقاي جنوبي براي حضور در اجراي پروژه فيبر نوري در هشت کلان‌شهر ايران خبر داد و گفت: موافقت‌نامه صاحبان سهام به زودي نهايي مي‌شود. مقرر است شرکت ام تي ان 750 ميليون دلار سرمايه گذاري در پروژه فيبرنوري انجام دهد که نزديک به 300 ميليون دلار آن به صورت مستقيم و 450 ميليون دلار آن به صورت غير مسقيم خواهد بود.

پهبادهاي نامه‌رسان در انتظار مجوز/ورود قريب‌الوقوع اپراتورهاي جديد پستي

حسين مهري -مديرعامل شرکت ملي پست- از ورود قريب الوقوع اپراتورهاي جديد پستي و تغيير رويکرد شرکت ملي پست از خدمات سنتي به الکترونيکي خبر داد و درباره اپراتورهاي خصوصي خدمات‌رساني پستي در حوزه کسب و کارهاي اينترنتي با بيان اين که اين اپراتورها رقيب شرکت ملي پست محسوب مي‌شوند، گفت: طبيعي است اين سامانه رقيب ما خواهد بود که ما براي رقابت با اين اپراتورها بايد کيفيت خدمات خود را افزايش و قيمت را کاهش دهيم. شرکت ملي پست در سال آينده خدمات پستي اپراتوري خود را گسترش خواهد داد که در آن صورت اپراتورهاي خصوصي بايد نسبت به اخذ مجوزهاي لازم اقدام کنند.

مديرعامل شرکت ملي پست همچنين درباره آخرين خبرها از پرواز پهبادهاي نامه‌رسان شرکت ملي پست، عنوان کرد: اين پهبادها طراحي و ساخته شده‌اند، به طوري که تا سقف پنج کيلوگرم وزن را مي‌توانند حمل کنند. اين طرح در اصفهان عرضه شده و قرار است به زودي در محور کيش به بندرعباس نيز فعاليت خود را آغاز کند، اما در تهران به دليل محدوديت‌هاي ويژه هنوز نتوانسته‌ايم مجوزهاي لازم را براي پرواز اين پهبادها دريافت کنيم.

وي درباره فناوري جديد پوز همراه نامه‌رسان نيز توضيح داد: پوز همراه نامه‌رسان به صورت پايلوت و آزمايشي در تهران و در منطقه 13 در حال خدمات‌رساني است تا ايرادهاي آن را برطرف و در نهايت در کل کشور اين خدمت گسترش يابد. در حوزه خدمات تحويل کالا شرکت ملي پست در سال گذشته 161 ميليارد و 400 ميليون تومان خدمات رساني کرده است که اين حجم مي‌تواند تهديداتي را نيز به همراه داشته باشد که موبايل پست مي‌تواند اين تهديدات را برطرف کند.

معاون وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اين که شرکت ملي پست از آخرين خدمات فناوري اطلاعاتي براي به‌روزسازي خدمات خود استفاده مي‌کند، بيان کرد: 100 درصد نامه‌رسانان شرکت ملي پست مجهز به "اسمارت فون" هستند که قابليت کنترل و رديابي را دارند. اکنون 100 خط ارسال را در کشور به 200 خط افزايش داده‌ايم، همچنين در حوزه خطوط بين‌المللي به زودي خطوط خود را به 120 خط افزايش خواهيم داد که در اين راستا با ايرلاين‌هاي جديدي در حال مذاکره هستيم.

منبع:ايسنا

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو